Traži
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Keywords

Latest topics
» Proizvodnja paradajza
Thu May 24, 2012 9:56 pm by Admin

» OSNOVNE OPERACIJE I PREDUSLOVI ZA USPJEŠNU PLASTENIČKU PROIZVODNJU
Thu May 24, 2012 9:16 pm by Admin

January 2019
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Calendar Calendar

Affiliates
free forum


Proizvodnja paradajza

Go down

Proizvodnja paradajza

Komentar  Admin on Thu May 24, 2012 9:56 pm

PROIZVODNJA PARADJZA
od steel-plast 24, maj. 2012.g

Plastenička proizvodnja paradjza ostvaruje se u 2 turnusa, rana proljetnja i rana jesenja proizvodnja. S toga, plastenik je iskorišten tokom cijele godina. Pred-kultura ranoj proljetnjoj proizvodnji obično je salata, a ranoj jesenjoj je paradajz ili krastavac. Bolja kombinacija je salata-paradajz-krastavac.

Paradajz rana proljetnja proizvodnja.
Sjetva - oko 10-og Januara
Pikiranje - oko 10-og Februara
Početak berbe - kraj Maja

Paradajz rana jesenja proizvodnja.
Sjetva - 20-og Maja
Pikiranje - 20-25-og Juna
Početak berbe - 15-25-og Oktobra

Detaljno planirana proizvodnja paradajza preduslovljena je orijentacijonim znanjem vremenskih intervala u razvoju biljke, a to su:
50 - 70 dana od nicanja do početka cvjetanja
5-6 dana traje puno cvijetanje
5-6 dana od cvijetanja do zametanja ploda
oko 45 dana od cvijetanja do početka sazrijevanja.

Navedene faze ,naravno, variraju u zavisnosti od hibrida i geografskog lokaliteta. Rana proljetna proizvodnja dosta je složenija od rane jesenje, jer proizvođači nisu u mogućnosti obezbjediti optimalne uslove i vrijeme sadnje za ranu proljetnu proizvodnju. Temperature su niže, inteztitet svjetlosti je manji, uslovi za oplodnju slabiji i sl. Zbog svih ovih negativnih elemenata važno je izabrati kvalitetne sore/hibride koji uprkos navedenim uslovima mogu dati zadovoljavajuće rezultate.

Proizvodnja rasada paradajza

Rasad se proizvodi sjetvom u drvene sandučiće (gajbe) ispunjene supstratom za proizvodnju rasada. Pikiranje se obavlja u saksije širine 8-10 cm ili tresetne blokove. Proces proizvodnje rasada traje 60-65 dana. U 1 gr. sjemena nalazi se prosječno 260-350 sjemenki zavisno od hibrida.

Tokom uzgoja sadnica treba voditi računa o temperaturi, vlazi, zdravstvenom stanju biljaka i provjetravanju. Bitno je znati da ukoliko nepredviđeno kasni sadnja pikirane biljke se moraju razmaći za par centimetara u rasadu kako iste ne bi prerasle.

Potrebne temperature u proizvodnji rasada
SJETVA - NICANJE - Danju 25 stepeni Celzijusevih - Noću 22-25 stepeni Celzijusevih
NICANJE - PIKIRANJE - Danju 18-22 stepena Celzijusevih - Noću 16-19 stepeni Celzijusevih
PIKIRANJE - SADNJA - Danju 17-20 stepeni Celzijusevih - Noću 16 stepeni Celzijusevih
TEMPERATURA U UZGOJU - Danju 18-25 stepeni Celzijusevih - Noću 16-18 stepeni Celzijusevih

Noćne temperature u pravilu su za oko 5 stepeni niže u odnosu na dnevne. Biljke sa razvijenih 5-6 listova su spremne za sadnju.


Priprema plastenika za sadnju

Prvi korak je detaljno čišćenje ostataka od predhodne kulture. Svi sakupljeni biljni ostaci se iznose van plastenika i uništavaju paljenjem. Ako je dezinfekcija obavljena prije predkulture ista se ne ponavlja, a ako nije vrši se dezinfekcija plastenika. Prije obrade tla postavi se žičana armatura iznad redova za koje se kasnije veže pvc vezivo uz koje se vodi biljka. Po postavljanju žičane armature po površini se razbaci stajnjak i mineralno gnjojivo za osnovnu obratu i to 10 tona stajnjaka na 1000 kvadrata i 80 - 100 kg mineralnog gnjojiva NPK 7:14:21 ili 8:12:26 + 30 kg magnezijeva sulfata. Razbacano mineralno i stajsko gnjojivo se zaoru na dubinu 25-30 cm, potom se vrši frezanjekako bi se unešeno ghnjojivo što bolje izmješalo sa zemljom. Na isfrezano zemljište se apliciraju zemljišni insekticidi (Galation, Volaton) i plitko inkorporiraju. Na ovako pripremljenom zemljištu vrši se markiranje redova i sadnih mjesta.


Sadnja


Sadnja se obavlja u dvoredne trake 80-60 x 40, tako što se razmak izeđu traka koristi kao staza, a razmak između redova za zalijevanje biljaka (bilo kanalnim ili sistemom za zalijevanje). Sadnja kod normalno uzgojenih sadnica sa 5-6 razvijenih listova se obavlja tako da se boljka zasadi 2-3 cm dublje, tj. da se na supstrat iz saksije ili kocku nanese sloj 2-3 cm zemlje. Ukoliko je rasad prerastao i izdužio se, sadnja se obavlja dublje, tako da se u zemlju unese i dio stabla. Nakon sadnje biljke se dobro zaliju. Biljke se također i sutradan još jednom zaliju sa nešto manjom količinom vode. Da bi se izbjeglo izduživanje biljaka, i podspješila oplodnja prve rodne grane, biljke se ne zalijevaju narednih 15 dana. U tom vremenu se vrši vezivanje pvc veziva (lika) za žicu ili biljko. U ovoj fazi treba obratiti pažnju na relativnu vlažnost zraka, kako bi se izbjegle nepoželjne poslijedice. Relativna vlažnost zraka treba da iznosi do 60 do 65 %, a temperatura 18 - 20 stepeni Celzijusevih.Održavanje paradajza u vegetaciji


U periodu od sadnje do početka berbe stalno treba kontrolisati temperaturu i vlažnost zraka. Objekat se svakodnevno ventilira zbog izmjene zraka. P rvo prihranjivanje obavlja se 15-20 dana nakon sadnje i to kombinacijom NPK 7:14:21 i to 25-30 kg/1000m2 + 10 kg KAN-a.

Poslije dodavanja ovog gnojiva vrši se plitko okopavanje s tim da se oko biljke nagrne dodatnih 3-5 cm zemlje. Zalijevanje se obavlja svakih 10-12 dana sa 20-30 litara vode po metru kvadratnom. Poslije zalijevanja objekat obavezno ventilirati. Naredna prihranjivanja se obavljaju svakih 15 dana. Pinciranje je veoma bitna operacija, a sastoji se u zakidanju svih bočnih izdanaka, tako da rast nastavlja samo jedan glavni vrh koji se vodi uz špahu do željene visine. Kada postignemo određeni broj rodnih grana pristupa se zalamanju vrha. Time prestaje dalji rast biljke. Pojavom prvih zrelih plodova vrši se odstranjivanje donjih već ogrubljenih listova i to tako da se list i jutarnjim satima povlači prema gore, lako puca i stvara veoma mali ožiljak. Obrano lišće obavezno iznijeti van plastenika i spaliti. Ovom operacijom se povećava prozračenost u donjim etažama boljke, a ujedno se odstranjuje potencijalna zaraza biljke.Berba

Berba se obavlja kada plodovi uđu u biološku zrelost, a to je prvom pojavom crvene boje. Ovako ubrani plodovi zadrže potrebnu čvrstoću i lakše se transportuju. Tokom transporta u narednih 1-2 dana plodovi dozriju i dobiju lijepu crvenu boju sa već zadržanom čvrstoćom. U slučaju da se moraju uskladištiti čuvaju se na temperaturi +5 stepeni Celzijusevih uz relativnu vlaćnost zraka od 95%.Admin
Admin
Admin

Broj komentara : 3
Join date : 2012-05-21

Vidi profil korisnika http://steel-plast.forumcroatian.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu